بین الملل تابناک: بامداد پنجشنبه 5 اسفند(24 فوریه) به دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، ارتش این کشور به اوکراین یورش برد؛ بحرانی که اکنون وارد پانزدهمین روز خود شده، واکنش های جهانی زیادی را به همراه داشته است و دورنمایی مشخصی برای پایان آن وجود ندارد.
دولت روسیه صادرات بیش از دویست نوع کالای مختلف از جمله محصولات کشاورزی، پزشکی، ارتباطی، الکتریکی و محصولات حوزه فناوری به کشورهای غربی را تا پایان سال ۲۰۲۲ متوقف کرد.
«جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید مدعی شد، حتی در صورتی که روسیه از تسلیحات نامتعارف در اوکراین استفاده کند، آمریکا به این کشور نیرو اعزام نمیکند.
این مقام دولت آمریکا درباره علت مخالفت واشنگتن با ارسال جنگندههای لهستانی به اوکراین ادعا کرد: «ارزیابی ایالات متحده بر اساس چگونگی جلوگیری از وقوع جنگی جهانی صورت گرفت».
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه شب گفتوگو با طرف روسی برای تضمین امنیت تأسیسات اتمی اوکراین را سازنده توصیف کرد.
به نوشته خبرگزاری «ریانووستی» گروسی در جمع خبرنگاران گفت: «ما درباره تأسیسات اتمی و دیگر تأسیسات در اوکراین صحبت کردیم. ما بهدنبال راهی برای تضمین امنیت هستیم. در این زمینه مشکلی وجود ندارد و ملاقاتها سازنده بودند».
«اولگ اوستنکو» مشاور اقتصادی رئیس جمهوری اوکراین برآوردهای اولیه از میزان خسارت جنگ در این کشور را ۱۰۰ میلیارد دلار اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یوستنکو همچنین از عملکرد خوب نظام مالی این کشور «با وجود شرایط کنونی» و با استناد به «نرخ ارز کم و بیش باثبات» خبر داد.
وی افزود: نیمی از شرکت های ما دیگر فعال نیستند و بخش های فعال نیز قادر به استفاده از تمام ظرفیت خود نیستند.
وی در گفتگوی آنلاین با یک اندیشکده آمریکایی گفت: برآوردهای اولیهای که ما انجام دادهایم... نشان میدهد ارزش داراییهایی که از دست دادهایم و از بین رفته است، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است».
مشاور «ولودیمیر زلنسکی» همچنین تاکید کرد که اوکراین در حال گذر از یک «فاجعه واقعی» است و این «جدیتر از آن چیزی است که هر یک از ما می توانستیم تصور کنیم».
وی همچنین از کار مهم بازسازی سخن گفت چرا که «جاده ها، پل ها و بیمارستان ها ویران شده اند».
وزارت خارجه روسیه امروز (پنجشنبه)اعلام کرد، مسکو از این پس در جلسات شورای اروپا شرکت نخواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، این وزارتخانه امروز در بیانیهای اعلام کرد: کشورهایی که با روسیه دوست نیستند، مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ناتو از اکثریت مطلق خود در کمیته وزرای شورای اروپا(CMCE) سوء استفاده میکنند و به تخریب شورا ادامه میدهند.
وزارت خارجه روسیه با اشاره به "سیر غیرقابل بازگشت رویدادها" تصریح کرد که روسیه نمیخواهد این اقدامات خرابکارانه دستهجمعی غرب را تحمل کند.
بر اساس این بیانیه، مسکو در پیمان ناتو و اتحادیه اروپا شرکت نخواهد کرد تا "قدیمیترین سازمان اروپایی به تریبون دیگری برای شعارهای برتری طلبی و خودشیفتگی غرب تبدیل شود".
این وزارتخانه افزود، بگذارید آنها از ارتباط با یکدیگر بدون روسیه لذت ببرند.
این بیانیه پس از آن منتشر شد که ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اواخر فوریه شورای اروپا را به دلیل تصمیم آن برای تعلیق عضویت روسیه به دلیل تهاجم مسکو به اوکراین مورد انتقاد قرار داد.
زاخارووا این اقدام را در آن زمان "سیاسی" توصیف کرد و گفت، بیانگر این است که شورای اروپا اساسا به «ابزار مطیع بلوک غرب و طرفداران آن» تبدیل شده است.
در این رابطه کرملین توضیح داد، خروج روسیه از شورای اروپا به معنای خروج از همه سازوکارهای آن است.
دمیترو کولبا و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه اوکراین و روسیه امروز در اولین نشست در این سطح از زمان آغاز جنگ بین روسیه و اوکراین در ۲۴ فوریه گذشته دور یک میز نشستند.
سرگئی لاوروف پس از این نشست که حدودا یک ساعت و نیم به طول انجامید به خبرنگاران گفت: مسکو با هر ارتباطی که به رفع مشکلات مربوط به بحران اوکراین کمک کند، موافق است و در حال حاضر مشغول بررسی راههایی برای رفع این بحران است.
وی افزود: این نشست با پیشنهاد ترکیه برگزار شد. ما با این پیشنهاد همتایان ترکیهایمان موافقت کردیم و در اصل با این حقیقت جلو آمدیم که موافق هر گونه ارتباطی برای حل بحران کنونی اوکراین و مسائل پیرامون آن هستیم.
لاوروف تاکید کرد: مذاکرات روسیه ـ اوکراین هیچ جایگزینی ندارد.
وزیر خارجه روسیه در نشست خبری در ترکیه گفت که مسکو از اقدامات آمریکا در اوکراین مبنی بر آزمایشگاههای بیولوژیک خشمگین است.
لاوروف تصریح کرد: در جریان این نشست درباره احتمال نشست میان رهبران روسیه و اوکراین نیز صحبت شد و ما بار دیگر تاکید داریم که مسکو هرگز مخالف هیچ ارتباطی نیست.
وی افزود: به هر حال ما امروز این موضوع را نیز مطرح کردیم. من به کولبا خاطرنشان کردم که ما همیشه موافق مذاکره هستیم در صورتی که بتوانیم به نتایج ارزشمندی دست یابیم و یا مشکلات را حل کنیم.
لاوروف خاطرنشان کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هرگز هیچ تماس و ارتباطی را رد نمیکند؛ اما مسکو میخواهد این ارتباطات نه تنها برای خودشان بلکه به منظور حل اختلافات ویژه برگزار شوند.
لاوروف همچنین گفت: افرادی که برای اوکراین سلاح تامین میکنند و یا مزدوران خارجی اعزام میکنند باید مسؤولیت این اقداماتشان را به خاطر بسپارند.
وزیر خارجه روسیه ادامه داد که مسکو میخواهد اوکراین بیطرفی خود را حفظ کند و آماده گفتوگو درباره تضمینهای امنیت خود است.
لاوروف گفت: «ما قصد نداریم به کشور دیگری حمله کنیم. تهدید مستقیم علیه روسیه وجود داشت و سالها درباره این موضوع صحبت کرده بودیم. شرایط در دونتسک و لوهانسک نشان میدهد که حمله و تجاوز از ماهها پیش تدارک دیده شده بود.»
وی در ادامه سخنانش گفت: «آزمایشگاههای اوکراین تحت حمایت مالی آمریکا در حال توسعه سلاح بیولوژیک هستند. آمریکاییها اقداماتی انجام دادند که به تولید سلاح بیولوژیک در اوکراین بینجامد. ما نمیتوانیم چشمانمان را بر روی عملیات پنهانی آنها ببندیم.»
وزیر خارجه روسیه همچین تاکید کرد که اوکراین و «کشورهایی که از آن دفاع میکنند» باید «مسؤولیت اقدامات خود را بپذیرند.»
لاوروف در پاسخ به سوالی درباره حمله به بیمارستان کودکان در ماریوپل گفت: «روسیه در شورای امنیت با سند و مدرک نشان داد که چه حرکاتی باعث شد حمله کنیم، نشان دادیم که از چند روز پیش بیمارستان تخلیه و به یک پایگاه نظامی تبدیل شده بود.»
وی همچین در این خصوص افزود که زایشگاه ماریوپل به پایگاهی برای ملیگرایان اوکراینی تبدیل شده بود.
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اتهامات دال بر این که روسیه مردم در اوکراین را میرباید چیزی جز اطلاعات غلط نیست.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ادعای ربوده شدن یک قانونگذار محلی از منطقه زاپوریژیا، گفت: شما گفتید که اینها حقیقت هستند؛ اما من فکر میکنم اینها کاملا اخبار جعلی هستند. به طور کلی اینترنت و رسانهها پر از اخبار جعلی هستند و من هیچ اطلاعی در مورد این داستان و ادعای ربوده شدن یک قانونگذار محلی ندارم؛ اما میدانم که این موضوعی است که دولت کییف به خاطر آن شهرت دارد.
لاوروف همچنین اعلام کرد که یک توافق درخصوص آتش بس در اوکراین در برنامه نشست کولبا قرار نداشت. تعجب نکردم که آقای کولبا گفت که ممکن نیست که درباره آتش بس به توافق برسیم. هیچ کس در آن نشست قرار نبود به توافق برسد. اینها مسائلی هستند که در جریان مذاکرات به میزبانی بلاروس درباره آنها بحث میشود.
وی همچنین اظهار کرد: مسکو در جریان این نشست سه جانبه در آنتالیا بار دیگر به ابتکار عمل خود درخصوص راهروهای انسانی در اوکراین اشاره کرد و تاکید داشت که این گزینه همچنان روی میز مذاکرات است.
لاوروف افزود: ما تایید کردیم که این ابتکار عملی که طرف روسی در خصوص گشایش راهروهای انسانی به صورت روزانه مطرح کرد همچنان روی میز است. مسیر چنین راهروها زمان باز بودنشان باید توسط آنهایی که آن منطقه را تحت کنترل دارند و بر اساس تحلیل اوضاع و نیاز انتخاب امنترین و موثرترین راه خروج برای غیرنظامیان تعیین شود.
وی گفت : بدون شک ما خواستار یک اوکراین بیطرف هستیم. ما نمیخواهیم تدابیر امنیتی بر مردم اوکراین و یا کشور اوکراین اعمال کنیم. ما آماده هستیم تا در مورد ضمانتهای امنیتی برای اوکراین به همراه ضمانتهای امنیتی برای کشورهای اروپایی و بدون شک امنیت روسیه گفتوگو کنیم.
سرگئی لاوروف ابراز امیدواری کرد که دیدار پوتین با زلنسکی در بلاروس انجام شود.
لاوروف گفت: "ما تائید کردیم که پوتین از دیدار با زلنسکی امتناع نمیکند، امیدوارم چنین روزی برسد؛ اما برای این کار لازم است کارهای مقدماتی که در مسیر بلاروس در حال انجام است انجام شود. سه نشست برگزار شده است. پیشنهادات ما به طرف اوکراینی خیلی مشخص است، قول دادند که جواب مشخص ارائه کنند. ما منتظریم.
لاوروف در کنفرانسی خبری که پس از این نشست برگزار شد، گفت: مسکو هرگز درباره احتمال یک جنگ جهنمی سوم اتمی صحبت نمیکند.
وی همچنین تاکید کرد: روسیه هرگز از نفت و گاز و سایر منابع انرژی به عنوان یک سلاح استفاده نکرده است اگرچه ما همیشه به این موضوع متهم شدهایم.
لاوروف در پاسخ به سوالی دال بر اینکه آیا روسیه قصد حمله به کشورهای دیگر را دارد یا خیر، گفت: ما قصد حمله به کشورهای دیگر را نداریم. ما حتی به اوکراین نیز حمله نکردیم. در مورد اوکراین بارها توضیح دادیم که اوضاع به نوعی تهدیدی مستقیم برای امنیت روسیه بود. برخلاف تذکرات، نصیحتها و درخواستهای چندین ساله ما، هیچکس به حرف ما گوش نداد.
وی همچنین اعلام کرد که روسیه درخواستی برای آمریکا ارسال کرده و از این کشور خواسته تا درباره آزمایشگاههای بیولوژیکی که اخیرا در اوکراین افشا شد و توسط آمریکا ساخته و تامین مالی شده است، توضیح دهد.
لاوروف افزود: ما درباره اطلاعاتی که افشا شده دال بر اینکه پنتاگون برخلاف کنوانسیون ممنوعیت تسلیحات سمی و بیولوژیکی، به عنوان بخشی از برنامهاش برای ایجاد آزمایشگاههای نظامی و بیولوژیکی در سراسر جهان دهها آزمایشگاه این چنینی در خاک اوکراین تاسیس کرده است، نگران شدهایم. ما درخواست رسمی برای ارائه توضیحات ارسال کردهایم و خواستار پاسخ هستیم.
در همین حال کولبا گفت: در این نشست با لاوروف درباره کمکهای نظامی خارجی که کییف دریافت کرده است و نیز درباره تدارکات نظامی برای اوکراین صحبتی نکردهایم. بر اساس ابتکار عمل من ما اکثر زمان این نشست را به مذاکره درباره مشکلات انسانی اختصاص دادیم.
کولبا در بخش دیگری از سخنان خود گفت: متاسفانه کییف در حال حاضر پس از گفتوگو با لاوروف هیچ دورنمایی برای تحقق آتش بس نمیبیند. ما برای دیپلماسی آماده هستیم و به دنبال راه حلهای دیپلماتیک میگردیم؛ اما تاکنون چیزی پیدا نکردهایم.
کولبا افزود: دیدار با لاوروف بسیار دشوار بود. جو این نشست دائما تغییر میکرد. از طرفی آسان بود چرا که لاوروف داستانهای سنتی درباره اوکراین را دنبال میکرد؛ اما از طرفی دشوار بود چرا که هر کاری در توان داشتم انجام دادم تا یک راه حل دیپلماتیک برای این تراژدی انسانی که در اوکراین رخ داده پیدا کنم.
وی همچنین اشاره کرد: اوکراین و روسیه به هیچ توافق آتش بسی دست نیافتند و همچنین مساله یک آتش بس برای ۲۴ ساعت به منظور حل بغرنجترین مسائل انسانی را مطرح کردیم؛ اما در این خصوص به هیچ پیشرفتی دست نیافتیم چرا که به نظر میرسد در روسیه تصمیم گیرندگان دیگری وجود دارند.
دمیترو کولبا در این خصوص تاکید کرد که برای اهداف بشردوستانه و کمک به ایجاد دالانهای انسانی برای تخلیه شهروندان کشورش از مناطق نبرد در این نشست شرکت کرده؛ اما سرگئی لاوروف، همتای روس وی تعهد خاصی در این زمینه نداد و هرگونه تصمیمگیری برای بهبود شرایط انسانی را به مقامات مسؤول در کشورش و در میادین نبرد ارجاع داد.
وزیر امور خارجه اوکراین همچنین تاکید کرد که در زمینه برقراری آتشبس فوری در این ملاقات پیشرفتی حاصل نشد و لاوروف در این زمینه نیز تصمیمگیری را به مقامات ذیصلاح در مسکو ارجاع داد.
کولبا همچنین گفت: به لاوروف پیشنهاد دادم تا درباره امنیت تاسیسات اتمی در اوکراین با کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی رایزنی کند.
وی در کنفرانسی خبری پس از این نشست گفت: لاوروف موضوع امنیت اتمی را مطرح کرد. او موافقت خود را با برگزاری نشستی سهجانبه میان کارشناسان آژانس، دانشمندان هستهای اوکراینی و دانشمندان هستهای روسی مطرح کرد. من به او پاسخ دادم که تا پیش از ورود سربازان روسی به اوکراین همه چیز در تاسیسات اتمیمان مرتب بود.
کولبا همچنین گفت: کییف آماده است تا ضمانتهایی را در مورد راهروهای بشردوستانه در اوکراین بدهد.
وی افزود: میتوانم هم اکنون با رهبری کشورم تماس بگیرم، آنها برای ارائه ضمانت در مورد کریدورهای بشردوستانه آماده هستند؛ اما سوال اینجاست که آیا روسیه برای این مساله آماده است؟
دمیترو کولبا در پایان یادآور شده که حاضر است برای تلاش در جهت پایان دادن به جنگ و رنج مردم کشورش و نیز آزادسازی اوکراین از اشغال روسیه بار دیگر در همین قالب گفتوگویی با همتای روس خود داشته باشد.
سرگئی لاوروف همچنین در دیدار با همتای ترکیهای خود گفت، صلح سرد بهتر از جنگ سرد است.
وی در ابتدای مذاکرات به هوای سرد ترکیه اشاره کرد.
چاووشاوغلو نیز پاسخ داد، هوا به شکل غیرعادی در آنتالیا سرد است، بسیار بسیا سرد. در حالیکه درجه دما در هفته گذشته بین ۱۸ - ۱۹ درجه بود.
چاووش اوغلو گفت: ترکیه به تلاشهای خود برای حل اختلافات میان روسیه و اوکراین ادامه خواهد داد.
وی پس از این دیدار در توئیتی نوشت: ما عمیقا امیدواریم که صلح در منطقه پدیدار شود. به تلاشهایمان برای برقراری دیپلماسی میان روسیه و اوکراین ادامه خواهیم داد.
پیشتر وزارت امورخارجه ترکیه ابراز امیدواری کرده بود که نشست میان لاوروف و کولبا در آنتالیا صلح و ثبات را به روابط میان روسیه و اوکراین برگرداند.
این وزارتخانه در توییتی اعلام کرد: میز مذاکرات آماده است. امیدواریم این نشست که چاووشاوغلو نیز در آن شرکت دارد، منجر به صلح و ثبات شود.
در این راستا وزارت امور خارجه اوکراین در بیانیهای اعلام کرده بود: کولبا در مذاکراتش با لاوروف به موضوعاتی چون برقراری یک آتشبس فوری، بهبود شرایط انسانی در ماریوپل، خارکیف، سومی، وولنوواخا و دیگر شهرهای اوکراینی و همچنین خروج نیروهای روسی از خاک اوکراین اشاره کرد.
در ادامه این بیانیه آمده بود: کولبا از ترکیه خواست تا به همکاریاش با مسکو ادامه دهد تا درگیریهای خونین در اوکراین را متوقف کند.
مسؤولان کییف و مسکو تاکنون چندین دیدار داشتهاند؛ اما این اولین دیداری است که روسیه وزیر خارجه خود را برای بررسی بحران اوکراین میفرستد. البته نسبت به دستیابی به راهحلهای رضایتبخش نوعی بدبینی وجود دارد زیرا دو طرف به مواضع خود اصرار دارند.
نشست سه جانبه وزیران خارجه روسیه، اوکراین و ترکیه روز پنجشنبه و دقایقی پیش در شهر آنتالیا در جنوب غربی ترکیه آغاز شد.
این نخسیتن ملاقات وزیران امور خارجه روسیه و اوکراین از زمان شروع جنگ در ۱۵ روز اخیر است.
در این گفت وگوی سه جانبه با هدف یافتن راهکار سیاسی برای متوقف کردن جنگ اوکراین و با ابتکار آنکارا برگزار می شود، مولود چاوش اوغلو میزبان سرگئی لاوروف و دیمیترو کولبا همتایان روس و اوکراینی خود است.
از زمان شروع جنگ اوکراین، ترکیه با تماس های مکرر با مقامات کی یف و مسکو، تلاش کرده تا برای متوقف کردن جنگ میانجی گری کند.
در صورت موفقیت مذکرات سه جانبه جاری به میزبانی ترکیه، می توان آن را یک دستاورد مهم دیپلماتیک برای آنکارا دانست.
بر اساس گزارش منابع خبری، این دیدار سه جانبه حدود 90 دقیقه به طول خواهد انجامید.
قبل ازشروع مذاکرات سه جانبه، مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه کشور میزان بطور جداگانه با همتایان روس و اوکراینی خود دیدارهای دوجانبه انجام داد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین روز پنجشنبه هشدار داد هر کس که در اوکراین علیه نیروهای روس سلاح به دست گیرد، هدف قرار خواهد گرفت.
خبرگزاری اسپوتنیک خبر داد که مقام های اوکراینی پیشتر توزیع گسترده سلاح در میان غیرنظامیان را سازماندهی کرده و از آنها خواسته اند در جریان عملیات ویژه روسیه در اوکراین با نیروهای روسی بجنگند.
کرملین همچنین خروج روسیه از جلسات شورای اروپا را به مثابه عقب نشینی از همه ساز و کارهای آن برشمرد.
وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که مسکو از این پس در جلسات شورای اروپا شرکت نمی کند. وزارت امور خارجه روسیه با صدور بیانیه ای تاکید کرد: کشورهای اتحادیه اروپا و ناتو با رفتاری غیردوستانه نسبت به روسیه، به سواستفاده از اکثریت مطلق در کمیته وزرای شورای اروپا، به تخریب این شورا و همچنین گسترش مشترک قانونی و بشردوستانه در اروپا ادامه می دهند.
کرملین بعلاوه یادآور شد که کی یف به طور دائمی پیشنهاد مذاکرات مستقیم بین ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراینی اش را مطرح می کند.
«لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس بامداد پنجشنبه از کشورهای جهان خواست فشارها بر روسیه را افزایش داده و تحریمها علیه «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور این کشور را تشدید کنند.
وزارت خارجه انگلیس با صدور بیانیهای اعلام کرد: «تراس خواستار افزایش فشار تحریمهای بینالمللی بر روسیه به دلیل اقدامات این کشور در اوکراین است».
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، تراس که هم اکنون در یک سفر کاری به آمریکا رفته است، روز پنجشنبه در اندیشکده شورای آتلانتیک در واشنگتن سخنرانی خواهد کرد.
در بیانیه وزارت خارجه انگلیس آمده است: «لیز تراس از جهان خواهد خواست تا فشار جهانی بر پوتین را افزایش دهد. ما باید در زمینه تحریمها برای افزایش فشار، از جمله ممنوعیت کامل سوئیفت، مسدود کردن تمام داراییهای بانکی روسیه و تشویق سایر کشورها به پیوستن به این اقدامات ، تلاش کنیم».
این وزارتخانه افزود: «تراس خواستار اتخاذ تدابیری خواهد بود که [روسها] نتوانند به منابع مالی دسترسی داشته باشند، نتوانند صورت حسابهای خود را بپردازند، نتوانند تجارت کنند، به طوری که کشتیهای آنها نتوانند وارد بنادر شوند و هواپیماهای آنها نتوانند فرود بیایند».
وزیر خارجه انگلیس نیز اظهار داشت: «ما باید برای تحویل تسلیحات دفاعی و پاسخ به بحران انسانی وخیمتر اوکراین تلاش بیشتری کنیم. همه ما این کار را انجام خواهیم داد و این دوره جدید امنیت جهانی را شکل خواهیم داد».
ارتش انگلیس اعلام کرد ممکن است عده کمی از سربازان این کشور از دستورات سرپیچی کرده و به اوکراین رفته باشند.
به گزارش شبکه خبری اسکای، ارتش انگلیس اعلام کرد، این سربازان غیبت بدون مرخصی دارند و ممکن است فارغ از منصب نظامی خود در ارتش انگلیس، به اوکراین سفر کرده باشند.
در بیانیه ارتش این کشور آمده است: ما بهشدت آنان را تشویق میکنیم که به انگلیس بازگردند.
وزارت دفاع انگلیس پیشتر اعلام کرده بود که تا اطلاع ثانوی تمامی پرسنل این نهاد - چه در حال خدمت و چه در مرخصی - حق سفر به اوکراین را ندارند.
در این بیانیه آمده است: پرسنلی که به اوکراین سفر کنند، با عواقب انضباطی و اداری مواجه خواهند شد.
پنتاگون با هرگونه طرحی برای اعزام جنگنده از کشورهای ناتو به اوکراین مخالفت و آن را «پرخطر» توصیف کرد.
به گزارش شبکه خبری اسکای، لهستان روز گذشته اعلام کرده بود، آماده است فورا تمامی جنگندههای میگ-۲۹ خود را در اختیار آمریکا قرار دهد تا واشنگتن آنها را به اوکراین بفرستد. بیشتر بخوانید
واشنگتن در واکنش به این اعلام آمادگی، اظهار نگرانی کرده بود و اکنون مخالفت خود با این موضوع را رسما اعلام کرده است. پنتاگون اعلام کرد که این کار تأثیر چندانی بر قدرت نیروی هوایی اوکراین نخواهد داشت.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفت، اطلاعات آمریکا حاکی از آن است که این اقدام، تنشآفرین بوده و ممکن است واکنش شدید روسیه را در پی داشته باشد.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نیز در گفتوگو با همتای لهستانی خود این ارزیابی آمریکا را به وزیر خارجه لهستان منتقل کرد.
کربی افزود که غرب در حال بررسی دیگر گزینهها - از جمله فراهمکردن سامانههای تسلیحاتی دفاع هوایی و ضد زره - است و این که هر یک از کشورهای عضو پیمان ناتو چه کمکی به اوکراین بکنند، به عهده خود آن کشورهاست.
او با این حال تصریح کرد، مشخص نیست که آیا هیچ یک از این کشورها بدون حمایت آمریکا جنگندههای خود را در اختیار اوکراین قرار خواهند داد یا خیر.
قانونگذاران در مجلس نمایندگان کنگره یک طرح ۱۳.۶ میلیارد دلاری برای کمک فوری به اوکراین را تصویب کردند.
به گزارش بی بی سی، این بسته که انتظار میرود در روزهای آینده در سنا تصویب شود حدود نیمی از این پول را به بودجه دفاعی اوکراین اختصاص میدهد و نیم دیگر صرف کمک به پناهجویان میشود.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا خواستار ۱۰ میلیاردلار کمک برای اوکراین از کنگره شده بود.
حمله هولناک روسیه به یک بیمارستان کودکان در ماریوپول
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگ کننده کمکهای اضطراری حمله به بیمارستان کودکان در شهر ماریوپول در اوکراین را "نقض وحشتناک" قوانین بینالمللی بشردوستانه دانست و افزود: امیدوارم به موقع مسوولان این حملات را شناسایی کنیم و آنها را مورد بازخواست قرار دهیم.
به گزارش "الجزیره" وی گفت: این حمله به اشکال مختلف عمیقاً تکان دهنده است زیرا مراکز درمانی بر اساس قوانین بینالمللی بشردوستانه محافظت میشوند. این حملات تکان دهنده هستند زیرا موجب کشته شدن نوزادان و کودکان میشوند و در شرایط جنگی مانند آنچه در اوکراین میبینیم اتفاق میافتد.
در همین حال کاترین راسل مدیرکل صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) در مورد حمله به بیمارستان در شهر ماریوپول گفت: حمله علیه غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی از جمله بیمارستانها، شبکههای آب و فاضلاب و مدارس بیرحمانه است و باید فورا متوقف شود.
دبیرکل سازمان ملل متحد، حمله به این بیمارستان را هولناک خواند و محکوم کرد.
آنتونیو گوترش عصر چهارشنبه به وقت محلی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: حمله امروز به بیمارستانی در ماریوپول اوکراین که بخشهای زایمان و کودکان در آن قرار دارد، هولناک و وحشتناک است.
وی افزود: غیرنظامیان در جنگی که هیچ ربطی به آنها ندارد، بالاترین هزینه را میپردازند. این خشونت بیمعنی باید متوقف شود. همین حالا به خونریزی پایان دهید.
پیش از این، سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سازمان در حال پیگیری "گزارشهای تکاندهنده" بمباران بیمارستانی در شهر ماریوپول اوکراین است. وی تاکید کرد بیمارستانها، مراکز درمانی و کارکنان سلامت هرگز نباید هدف حملات نظامی قرار گیرند.
مقامات اوکراینی روز چهارشنبه اعلام کردند که در این حمله هوایی به بیمارستان در شهر ماریپول ۱۷ نفر مجروح شدند.
وزارت خارجه روسیه اگرچه این حمله هوایی را رد نکرد اما گفت نیروهای ملی گرای اوکراینی پس از تخلیه این بیمارستان در نزدیکی آن مواضع تهاجمی ایجاده کرده بودند.
ورود نزدیک به یک هزار نیروی خارجی از آلمان به اوکراین
روزنامه آلمانی بیلد گزارش داد که نزدیک به یک هزار نیروی خارجی از آلمان به اوکراین سفر کردهاند تا به لژیون بین المللی برای مبارزه با روسیه بپیوندند.
مقامات اوکراینی به روزنامه بیلد اعلام کردند که تا کنون بیش از ۲۲ هزار داوطلب از سراسر جهان به لژیون بین المللی دفاع از سرزمین اوکراین پیوستهاند.
بر اساس این گزارش، در هفته اول جنگ، نزدیک به ۵۰۰ نفر از آلمان برای مبارزه با نیروهای روسی به اوکراین سفر کردند که این تعداد اکنون به هزار نفر رسیده است.
اطلاعات موثقی در مورد ملیت یا وابستگیهای سیاسی داوطلبان وجود ندارد.
مقامات آلمانی هفته گذشته اعلام کردند که ممکن است ساکنان اوکراینی و همچنین افراط گرایان آلمانی و نئونازیها در میان این داوطلبان وجود داشته باشند.
ماکسیمیلیان کال سخنگوی وزارت کشور آلمان روز جمعه در کنفرانس خبری گفت که مقامات تاکنون کمتر از ۱۰ نفر را شناسایی کردهاند که با گروه های راست افراطی مرتبط هستند.
دولت اوکراین ماه گذشته، بلافاصله پس از آغاز حمله نظامی ارتش روسیه در ۲۴ فوریه، یک لژیون بین المللی ایجاد کرد و از خارجیهایی که مایل به دفاع از کشور بودند دعوت کرد تا به نبرد بپیوندند.
به گفته سازمان ملل متحد از ابتدای جنگ اوکراین حداقل ۴۷۴ غیرنظامی کشته و ۸۶۱ نفر زخمی شدهاند.
ورود وزرای خارجه اوکراین و روسیه به ترکیه برای مذاکرات صلح
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین و همتای روس او برای مذاکرات صلح با روسیه وارد ترکیه شد.
به گزارش بی بی سی، این مذاکرات قرار است امروز (پنجشنبه) به دعوت مولود چاووشاغلو، وزیر خارجه ترکیه در شهر آنتالیا انجام شود.
پیشتر در روز چهارشنبه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم درحال ورود به ترکیه مشاهده شد.
این مذاکرات سه جانبه اولین دیدار دیپلماتهای ارشد دو کشور از زمان حمله دو هفته قبل روسیه به اوکراین است.
وزیران امور خارجه روسیه و اوکراین در هتل رنگوم کاریا ملاقات خواهند کرد.
مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه میزبان نشست سهجانبه با همتایان روس و اوکراینی خود خواهد بود.
مجمع دیپلماسی آنتالیا با حضور مقامات کشورهای جهان ۱۱ تا ۱۳ مارس در شهر آنتالیای ترکیه برگزار میشود.